​© 2014  Salomon R. Guggenheim Foundation

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Flickr Clean
  • YouTube - White Circle

This proposal celebrates the importance of public space in the city in conjunction with the prominent waterfront to Eteläsatama and the advantageous proximity to Tähititornin vuori Park. The Museum exerts a powerful influence over its context, with a manner that underscores the ethical and ecological values and resonates with local identity.  

The design strategy is founded on an attempt to use the new intervention as a means of mediation: not so much as a new architectural object but as a spatial system capable of fusing cityscape, nature and architecture, focused on enduring values and ahumane urban experience.  

The project consist of two primary elements: a long esplanade and a sophisticated timber shell. The exhibition galleries are contained within the shell while the rest of the program is allocated under the esplanade on the ground level. The above allows free access to all public areas as the private activities of the Museum are isolated.